Portré

„Nemcsak a levéltári anyagokért vagyok, hanem a kutatókért is” – interjú Oross Andrással

Oross András levéltáros, történész, jelenleg a bécsi Haus-, Hof- und Staatsarchivban dolgozik levéltári delegátusként. A 17–18. század fordulójának gazdaság-, társadalom-, intézmény- és hadtörténetével foglalkozik, a Magyar Királyság szerepét vizsgálja a Habsburg Monarchián belül. Pályájáról és a bécsi kutatási lehetőségekről Váradi Katalin beszélgetett vele.

„Kis létszámú szakma vagyunk, fontos lenne az összefogás” – interjú Szabó Csabával

Történész, levéltáros, 2017. április 18-tól a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Tizenhárom könyvet jegyez szerzőként, tizenötöt szerkesztőként, ezeknek közel harmada idegen nyelvű. Hazai és külföldi kutatásai főként a huszadik századhoz kapcsolódnak, különös tekintettel a magyar katolikus egyház működésére és helyzetére a létező szocializmus időszakában. Szabó Csabával Szakács Annamária és Török Ádám beszélgetett az Aktakaland blogon.

Egy ügynök mindennapjai – Interjú Horváth Sándorral

Horváth Sándor történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Jelenkortörténet témacsoportjának vezetője. Legújabb kötete néhány hete jelent meg Feljelentés – Egy ügynök mindennapjai címmel. Könyvéről, annak főszereplőjéről, s a kutatással kapcsolatos kihívásokról Czeferner Dóra készített vele interjút.

Lendületet vesznek a családtörténeti kutatások

Erdélyi Gabriella történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, 2017-től a Magyar családtörténet a modernitás előtt: Gyermekkor és családintegrációk a 16–19. században Lendület kutatócsoport vezetője. A projektről, az eddigi kutatásairól és pályájáról Gyimesi Réka beszélgetett vele.

A nőknek is van történelmük! – Interjú Joan Wallach Scott-tal

Mennyiben járulhat hozzá a feminista történetírás a kollektív női identitás kiformálódásához? Milyen kihívások várnak a nőtörténészekre a 21. században? Joan Wallach Scott-tal, a Princeton Egyetem professzor emeritájával a Central European University Academic Freedom / The Global Challange című konferenciáján tartott előadását követően Czeferner Dóra készített interjút.

Élményszerű történelem színdarabokon és népénekeken keresztül – Interjú Medgyesy S. Norberttel

Medgyesy S. Norbert a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Újkori Történeti Tanszékének habilitált docense. A történelem- és tanárszakos hallgatók valamennyien ismerik, egyesek magával ragadó előadásmódjáról, mások énekhangjáról és szakmai támogatásáról. Medgyesy S. Norberttel 2017. június 14-én, a győri csata 208. évfordulóján Lengyel Nóra készített interjút.

Oldalak