Kilátó

Kosáry Domokos munkájának német nyelvű bemutatója az Andrássy Egyetemen

2017. június 21-én az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem Andrássy-termében mintegy 25 fő jelenlétében került sor Kosáry Domokos Magyarország és a nemzetközi politika 1848–1849-ben című könyve német nyelvű fordításának bemutatójára. Az eredetileg 1999-ben magyar nyelven megjelent kötetet az osztrák tudományos akadémia adta ki Oplatka András fordításában. A rendezvényt a jelenlévőkre való tekintettel két nyelven – magyarul és németül – tartották.

A szubkontinens csodái: Mesés tárgyak Albert Edward 1875–1876-os indiai utazásáról

Egy királyi út manapság mindössze egy-két hetet vesz igénybe, a 19. században azonban jóval több időre volt szükség egy ilyen jellegű utazás megszervezéséhez és kivitelezéséhez. Jó példa erre Albert Edward, a később VII. Edward néven uralkodó brit király indiai körútja, amely az előkészítési időszakkal együtt csaknem két év volt.

Könyvrestaurálás a magyar és az osztrák könyvtárakban – tudományos-ismeretterjesztő előadás a bécsi Collegium Hungaricumban

A kódexek, a Corvinák és a könyvrestaurálás rejtelmeiről mesélt Ádám Ágnes az érdeklődőknek 2017. június 7-én a Bécsi Magyar Történeti Intézet rendezvényén.

Hogyan hajtotta végre Európa anyósa a lehetetlent? – előadás Mária Teréziáról az Osztrák Kulturális Fórumban

Az Osztrák Kulturális Fórum által Mária Terézia 300. születésnapja alkalmából rendezett programsorozat keretében Barbara Grabner történész és újságíró mutatta be Ausztria egyetlen szuverén uralkodónőjének úttörő tevékenységét.

A túlzásba vitt normálistól a Koningsdag-i narancslázig – egy szelet holland kultúra

Hollandia legnagyobb nemzeti ünnepének nevezhető Koningsdag (Király Napja) minden évben a király születésnapján tartandó utcai fesztiválozással, felvonulással, bolhapiaccal és narancsszínbe öltözött embertömegekkel jár. Idén április 27-én került rá sor, amikorra a legtöbb holland már megvásárolta a répákat és sütőtököket, hogy méltó módon, azaz a legnarancssárgább ételekkel készülhessen a napra. A nemzet, melynek egyébként egyik legfőbb mottója a „doe normaal” (viselkedj normálisan), ilyenkor teljesen kivetkőzik önmagából, arcára festi a holland zászló színeit, és az egykor a piros szín helyett használt narancssárgát ölti magára, ezzel tisztelegve az Oránia-Nassau uralkodóház és az egész nemzet előtt. Hogy mi a története ennek a különleges születésnapnak, melyet egy egész ország ünnepel, és hogyan kell a „doe normaal”-t betartani, majd pedig teljesen megszegni azt? A válaszokra azért van szükség, hogy megértsük, miért is ilyen különleges ez az esemény.

Oldalak