Heti ajánló 2017/8.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

A jövő héten terítéken a koronázási érmek, az első világháború, a személyes történelem, Szulejmán szultán elveszett zarándokvárosa, Erdély története, a levéltári iratajándékozás, a holokauszt, egy zsidó származású osztrák író életútja, valamint ókori hazugságok, megtévesztések és hamisítások, illetve ember és gép viszonya, avagy hogy kiből válhatott repülőász az I. világháborúban. Heti programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Kedden, február 21-én Soltész Ferenc Gábor, Tóth Csaba és Pálffy Géza CORONATIO HUNGARICA IN NUMMIS A magyar uralkodók koronázási érmei és zsetonjai (1508-1916) című kötetét mutatják be a Nemzeti Múzeumban. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója köszöntője után Pálffy Géza, Pallag Márta és Tóth Csaba előadásait hallhatják az érdeklődők. Ezután exkluzív tárlatvezetés lesz az MNM Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállításában Gödölle Mátyás kurátorral. (Bővebben.)

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hermann Antal A hadak útján 1914-1918 című kötetét mutatja be. A kötetet Szász Zoltán, az MTA BTK Történettudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója ismerteti. (Bővebben.)

Személyes történelem sorozat indul a Magvető Kiadó és az ELTE Média Tanszék rendezésében. Az első alkalomra 17:30-tól kerül sor az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében. Bertók László: Priusz és Réz Pál: Bokáig pezsgőben című kötetéről Havasréti József és Reichert Gábor beszélget, Bárány Tibor moderálásával. (Bővebben.)

Szintén kedden kerül megrendezésre az idei első Történész Sörest, amelynek témája Szulejmán szultán elveszett zarándokvárosa lesz. Az előadó Dr. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, a nemzetközi szinten is elismert I. Szulejmán szultán sírhelyének feltárását végző kutatócsoport vezetője. Az előadó beszélgetőpartnere Dr. Hóvári János, a Zrinyi Miklós Emlékév Emlékbizottságának elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense. A résztvevők az előadás során megismerhetik a legújabb Szigetvár környéki kutatások eredményeit, a vizsgálatokat végző kutatókat és munkájukat. (Bővebben.)

Szerdán, február 22-én a Politikatörténeti Intézetben az ANNO Filmklub – A II. világháború kilencedik vetítésének témája a holokauszt lesz. A vetített film Joseph Losey: Klein úr című filmje. Az 1942-es párizsi zsidóelhurcolás időszakában játszódó történetben a címszereplő, egy jómódú párizsi műkereskedő a zsidóüldözések kezdetétől szép hasznot húz a zsidók nyomorúságából, amikor olcsón fölvásárolja javaikat. Egyszer azonban rájön, hogy őt összetévesztik egy azonos nevű zsidó férfival… (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete a Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai című rendezvénysorozat záró eseményére hívja az érdeklődőket. (Bővebben.)

A Művész Art Mozi premier előtti vetítésén a Stefan Zweig: Búcsú Európától című filmet láthatjuk. Stefan Zweig a 20. század egyik legjelentősebb osztrák írója volt. Maria Schrader filmje az ízig-vérig európai szerző utolsó éveit dolgozza fel, és az író halálának 75. évfordulóján kerül a magyar mozikba. A film egy menekült története – egy hajdani menekülté, aki ma a világ egyik legtöbbet olvasott németnyelvű írója.  A vetítést követően a filmről Wilhelm Droste irodalomtörténész, író, műfordító és Király Edit irodalomtörténész, műfordító beszélget. A moderátor Sárossi Bogáta, a Goethe Intézet munkatársa lesz. (Bővebben.)

Csütörtökön, február 23-án a Korunk – Komp-Press Kiadó könyvbemutatót tart az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Gyarmati György A Király-hágón innen és túl. Tanulmányok nem csak Korunk-belieknek című tanulmánykötetről Szász Zoltán beszél, a kiadó/szerkesztőség tevékenységét pedig Kovács Kiss Gyöngy ismerteti. (Bővebben.)

Az ELTE Ókortudományi Intézete a 2017-os tanév tavaszi félévében előadássorozatot szervez Ókori hazugságok, megtévesztések és hamisítások címmel. Ebben a tanévben az Intézet szokásos tavaszi sorozatában olyan történeti, kultúrtörténeti, művészettörténeti vagy irodalmi előadásokat hívtak meg, melyeknek tárgya valamilyen ókori hazugság, megtévesztés vagy hamisítás, illetve egy ókori esemény, jelenség vagy tárgy(csoport) modern kori megtévesztő értelmezése vagy felhasználása. Az első, bevezető előadás címe Szex, hazugságok és agyagtáblák, az előadó Zólyomi Gábor lesz. (Bővebben.)

Szombaton, február 25-én kerül sor a Hadtörténelmi Délutánok soron következő előadására Ember és gép – avagy kiből válhatott repülőász az I. világháborúban címmel. Az előadó Gondos László, a HM Hadtörténeti Múzeum muzeológusa lesz. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket