Betekintő

„Amikor a Szentföld megsegítésére vonultunk”

II. András magyar király 1217-ben indított keresztes hadjáratának 800. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát az ELTE BTK tudományos diákköre, az I. Tóth Zoltán Kör. A nagyszámú látogatónak örvendő rendezvényen a korszak elismert szakértőinek tolmácsolásában, több különböző tudományterület szemszögéből került bemutatásra a téma.

Partizánmunka a „senki földjén”

Bemutatták a magyar sajtó és újságírás átfogó történetét. Nem kockáztatunk nagyot a kijelentéssel, miszerint hiánypótló alapmunkával gyarapodott a magyar sajtótörténet-írás. Abban pedig semmi váratlan nincsen - legalábbis a témában járatosok számára -, hogy A magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig című művet Buzinkay Géza jegyzi.

Egyetemeket Összekötő Ifjúsági Színtér – Gyere, kérdezz, vitázz velünk!

2017. március 4-én, szombaton az ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem mesterszakos hallgatóiként első alkalommal hoztunk létre egy olyan színteret, melynek fő célja az volt, hogy minél több felsőoktatási intézményből bevonzzuk a fiatalokat, mind az előadók, mind pedig a hallgatóság soraiba.

Itt vannak! – Szelfielőzmény a Nemzeti Múzeum kiállításán

A Budapesti Fotófesztivál keretében, Itt vannak! címmel időszaki fotókiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, a Kálvin tér felől a Múzeum utcában.

Egy világsajtót bejárt magyar kutatási projekt

Egy hosszabb januári pihenőt követően 2017. február 21-én került megrendezésre az idei első Történész Sörest. A korábbi előadásokhoz hasonlóan ismét csordulásig telt a Klisé Bár érdeklődőkkel. Az est folyamán I. Szulejmán szultán egykori zarándokvárosának, Turbéknak a történészi, geográfiai, régészeti módszerekkel történő feltárásáról hallhattunk egy érdekfeszítő előadást a projekt vezetőjétől, Dr. Pap Norbert (PTE-TTK), történész-geográfustól.

Fény- és színjáték - az 1867-es koronázás és a Nagy Háború képei

2017. március 9-én bemutatták Tomsics Emőke (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára) Kacagány és camera – Az 1867-es koronázás fényképei a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint Háborúképek – Amatőrök és haditudósítók harctéri felvételei az első világháborúból c. köteteit a Magyar Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás – IV. Károly koronázása – 1916 c. időszaki kiállításának keretében.

Oldalak